Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: Domyślna czcionka A Większa czcionka A+ Największa czcionka A++ | Zmień kontrast
Ośrodek Pomocy Społecznej w Chorzelach

PODPROGRAM 2019 – efekty

Utworzono dnia 19.11.2020

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Chorzelach z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 802 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.


4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 38,584 ton żywności;

o 3200 paczek żywnościowych;

 

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 83 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej - 2 spotkania dla 43 uczestników
  • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 25 uczestników
  • Kulinarnych - 2 spotkania dla 15 uczestników