PODPROGRAM 2018 – EFEKTY
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Chorzelach z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Ciechanowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 808 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym: 38,784 ton żywności; tj. 4000 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 808 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 33 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 32 uczestników